Uusi puuvene työn alla: Projektin esittely.

Päiväys

Näsuddenin verstaalla rakennetaan parhaillaan uusi vene. Asiakkailta tilaama ”skötbåt från Iniö” on perinnevene purjeilla.

Veneen esikuva on Houtskarissa kilpaileva, aikoinaan Iniö:stä peräisin, reilu 6,5 metrinen lasikuidutettu puuvene joista tehtiin mittauksia syksyllä 2016.

Näistä Mittauksista isäni, veneenveistäjä Johan Simberg piirsi muutamilla muutoksilla rungon, ja rakensimme piirustuksista yhdessä ”Alli” veneen joka valmistui Kesällä 2019.

Kun Alli oli työn alla verstaassa, juuri tervattuna ottamassa kevätaurinkoa, tulivat sitten nykyisen projektin tilaajat katsomaan veneettä ja ihastuivat tähän venetyyppiin, ja syntyi idea tulevasta veneestä.

Suunnittelimme syksyllä 2019 veneettä yhdessä asiakkaiden kanssa ja päädyimme seuraavaan:

Koska veneen tuleva kesäsatama sijaitsee ulkosaaristossa vene saisi olla Allia hieman suurempi, niin että pituutta tulisi 7 metriä, leveyttä hieman lisää ja syväyttä n 0.7m. (tässä vaiheessa piti käydä mittaamassa verstaan oviaukkoa;). Veneeseen tulisi myös moottori. Kahveliriki säilyisi, lisäyksenä toinen keulapurje. Sivukansien lisäksi veneeseen tulisi keula-ja peräkannet reilulla ”roiskelistalla”.

Näillä spekseillä Johan piirsi kokemuksella uuden rungon, ja istuimme yhdessä tietokoneen äärellä suunittelemassa sisustusta, ja rikiä. Piirustukset saivat asiakkaat innostumaan, ja tilaus tehtiin!

Toimin tässä projektissa vastaavana veistäjänä, kiitollinen siitä että saan veistää veneen Isäni verstaalla joka on erittäin toimiva tila ja upea sijainti meren äärellä. Mietimme ja keskustelemme projektista tietenkin paljon kuin siellä pyöritään ja yritän dokumentoida tätä minulle arvokasta tietoa mahdollisimman paljon tulevaisuutta varten…Veljeni Max on inspiroinut ja auttanut minua pääsemään alkuun video/valokuvatutannossa hän kuin osaa ne hommat paremmin.

Veistän parhaillaan veneen köliä. Sahasin tiheästä, painavasta mäntylankusta keskustan pois, ja laminoin palat taas yhteen epoksilla ja puutapeilla. Kölilauta laminoitiin kolmesta 9mm. paksuista mäntylaudoista kaarelle, niin että se myös vahvistaa keulavannasta, ja toimii siellä osana laidotuksen lautauraa

Minun mittakaavassani tämä on valtava projekti, hyvä näin. Haluan höyläpenkkiblogissa kutsua lukioita mukaan seuraamaan kuin tämä puuvene toteutuu. Tervetuloa!

Lisää
artikkeleita