K-25:ans nya rufftak

Datum

Här följer en beskrivning på hur det gick till när en K 25-segelbåt byggd på Orust på västkusten i Sverige 1948 fick rufftaket omdukat tidigare i år.

Efter en genomgång tillsammans med ägaren på hösten 2019, kunde vi konstatera att båten för övrigt var i gott skick och vi började titta närmare på den tydligt spruckna ruffduken. I detta skede diskuterade vi ännu olika materialalternativ till det kommande nya taket, glasfiber? epoxi?… Efter rivningen av den gamla duken visade sig att det ursprungliga oregonpine ribbtaket var friskt vilket ledde till beslutet om att lägga ett nytt traditionellt Bomullstak eftersom det gamla hade gjort sitt jobb i närmare 70 år.

Trälisterna  längs med sidorna förnyades då de sågades av vid rivningen p.g.a  gamla envisa spårskruvar som var utmanande att få bort hela. Duken var fastsatt med rostangripna järnnubbar som plockades bort med hovtång. Trots korrosionangrepp hade oregonpinetaket klarat sig bra. Jag pluggade de (många) gamla nubbhålen och gjorde ett antal mindre epoxireparationer i mahognylisterna runt ruffluckan. Slutligen målade jag omsorgsfullt ribbtaket med Zinkvitt som fick torka över vintern.

Förutom värdefulla tips och råd fick jag av Pierre på Råseglarhuset (raseglarhuset.se) i Stockholm beställa bomullsduk, kopparnubb, högklassig kokt linolja och vit ”BRAVA” oljefärg. Under vintern hade jag studerat arbetsgång vid rufftaksbyten och tur nog insett att själva dukläggningen gärna är ett jobb för två. Således fick jag kompetent assistans av vännen och kollegan Jonatan Reuter (finsnickerier.fi), och tillsammans spände vi duken på plats och fastsatte den tillfälligt med Rostfria klammers. Därefter impregnerade vi duken rejält med kokt linolja, som gjorde duken lite mer elastisk, och vi kunde då ytterligare spänna den en aning och slutgiltigt slå fast den med klammers och kopparnubb. Då duken sedan torkar, krymper den en aning och sitter som ett smäck!

Då linoljan väl hade torkat, snyggades kanterna till och tätades med fogmassa och de nya oregonpine listerna skruvades fast längs med sidorna samt mitt på taket för ruffluckan. Taket målades sex varv med vit oljefärg och trälisterna oljades och lackades. Slutresultatet var övertygande, och det nya duktaket kan väl fungera i ytterligare 70 år:) 

fler
artiklar