Vår-rumba

Datum

På våren finns det att göra. Efter en lång vinter med ett rätt så självständigt arbetstempo, blir plötsligt flera projekt högaktuella samtidigt, Det skall bli färdigt. Båtar vill I vattnet, båtägare vill PÅ vattnet. Fruktträden blommar i trädgården och man blir tårögd av all skönhet som naturen ger såhär års. Tårögd blir man också om vårens to-do-lista och kalendern råkar hamna i samma synfält. Som tur är sträcker sig båtbyggarens vår ända fram till midsommaren:)

Två större projekt i vår har varit att grundligt restaurera mahognyrelingen på en 10 meters motorbåt , samt att bottenskrapa, besiktiga och underhålla mahognybottnet på en dryg 10 meters segelbåt. Förutom dessa, har det varit fullt upp med mången annan ”småsak”. 

Motorbåtens (model FAMILYCRUISER) reling före arbetet. Den gamla lackytan är sprucken, och solen har gulblekt mahognyn. 

Slipningsarbetet igång. Mahognyns fina rödaktiga nyans gömmer sig inne i träets mörker.

Relingen slipad och betsad med mahognybets.

Slutresultatet. Efter oljeimpregneringen har 6 lager lack strukits på. Båtägaren fortsätter underhållet av ytan årligen.

Mahognybottnet på en segelbåt byggd på Wilkmans båtbyggeri på Norrskata får bottnet renskrapat.

Här ifärd med slipningen. Undervattenskrovet var i gott skick, jag fick göra ett par mindre förstärkningar på akterstäv och roder. Även blykölen fick sitt underhåll.

fler
artiklar